Studijní program M7503: Učitelství pro základní školy

Studijní obor 7503T047: Učitelství pro 1. stupeň základní školy

Obecné pokyny pro studenty, kteří vstoupili do 1. ročníku v roce 2006/2007 nebo později.

7
7

Magisterské studium je koncipováno jako 6 modulů, které jsou tvořeny vzájemně provázanými kurzy z různých oborů, které vedou k profesní způsobilosti absolventa:

  1. Modul univerzitního základu – kultivace všeobecného vzdělání (zejména v oblasti humanitních věd), kultury mluveného projevu a rozvoj diskursivního myšlení (filozofie, historie, informační technologie, cizí jazyk apod.).
  2. Pedagogicko-psychologický modul – studium pedagogických a psychologických disciplín, speciální pedagogiku a různé formy pedagogické praxe. Jeho součástí je také metodologická příprava studentů, jejich zapojení do výzkumné činnosti na fakultě, příprava a vedení diplomových prací.
  3. Předmětový modul – odborný základ jednotlivých vyučovacích předmětů na 1. stupni základní školy (český jazyk, literatura, matematika, přírodověda, vlastivěda, hudební, výtvarná a tělesná výchova apod.).
  4. Modul oborových didaktik – rozvoj dovedností didaktické transformace vzdělávacího obsahu vzhledem k individuálním a věkovým zvláštnostem dětí mladšího školního věku. Tento modul uvádí studenty do teorie i praxe vyučování jednotlivým učebním předmětům na 1. stupni základní školy.
  5. Specializační modul – systematické studium zvolené specializace. Jsou nabízeny specializace na hudební, výtvarnou, dramatickou nebo tělesnou výchovu.
  6. Prohlubující modul – další prostředek k individuální profilaci studia. Student věnuje celou kapacitu (6 hodin týdně po dobu 2 semestrů – ve standardní trajektorii v 7. a 8. semestru v celkové hodnotě 16 kreditů) ucelené soustavě kurzů v rámci jednoho oboru. (např. Primární pedagogika, Didaktická informační technologie na ZŠ, Matematika s didaktikou, Výchova ke zdraví).
Zároveň si student zapisuje volitelné kurzy z nabídky svého studijního plánu, která zohledňuje specifika studia Učitelství 1. stupně ZŠ, nebo jiné kurzy z nabídky různých fakult Univerzity Karlovy (včetně Pedagogické fakulty UK). Studium je zakončeno státní závěrečnou zkouškou, která se skládá z následujících částí: (1) ústní zkoušky z pedagogiky, českého jazyka a literatury s didaktikou a matematiky s didaktikou; (2) zvolené specializace a (3) obhajoby diplomové práce. Obhajoba diplomové práce se koná na katedře, kde byla práce zadána. Obhajoba obvykle předchází ústní zkoušce složené z oborů pedagogika, český jazyk a literatura s didaktikou a matematika s didaktikou. Zkouška ze specializace se koná na příslušné katedře.

Doplňující pokyny
  1. Prohlubující modul
    V r. 2010/2011 jsou nabízeny 2 možnosti realizace tohoto modulu: Didaktická informacní technologie na ZŠ (zajišťuje KITTV), Výchova ke zdraví (zajišťuje katedra školní a sociální pedagogiky – KSSP).
  2. Specializace a zápis do specializací
    Student je povinen zapsat se do zvolené specializace na konci 2. semestru. Ze specializací – TV, DV, VV, HV jsou nabízeny vždy 2 až 3 ze 4 možných. Jejich otevření však závisí na minimálním počtu zájemců, který je znám až po zápisu do nich. Vedení fakulty určilo jako minimální počet pro otevření specializace 10 studentů. K určitému datu jsou pak studenti informováni studjním oddělením, které specializace budou skutečně otevřeny. Předběžně zapsaní studenti do specializace, která vzhledem k nízkému počtu studentů nebude otevřena, se musí zapsat do jiné specializace.
  3. Student si nesmí opomenou nejpozději t v 7. semestru zapsat do SIS předmět Příprava a zpracování diplomové práce (Kód: OSZMDP01)